Funkhaus muziek hotspot Berlijn

Funkhaus Berlijn: ontdek deze muzikale DDR-hotspot

Funkhaus Berlijn is een verborgen parel aan de Spree. Dit voormalige DDR-radiocomplex is uitgegroeid tot dé concertlocatie. Met zijn vele studio’s, geheimzinnige gangen ademt Funkhaus muziek én geschiedenis. Boek een tour, ga naar een concert of combineer je bezoek met een fietstocht. 

In dit artikel ontdek je waarom Funkhaus Berlijn een must-visit is voor concertgangers, cultuurliefhebbers, én iedereen die een ander geluid van de stad wil horen.


Wat is Funkhaus Berlijn?

Funkhaus, gebouwd in 1951 is ontworpen door ‘Bauhaus-architect’ Franz Erhlig. Dit was dé plek voor alle radioproducties van de Oost-Duitse omroep. Het terrein werd een stad op zich, waar maar liefst 3.500 mensen werkten aan opnames en uitzendingen.Veel van het originele Funkhaus is bewaard gebleven. Van omgebouwde parkeergarage tot penthouse: het pand is enorm.

Funkhaus beroemde concertzaal Berlijn

Omgebouwde parkeergarage

Funkhaus Bezoeken?

Wil je Funkhaus ook bezoeken tijdens je stedentrip Berlijn? Twee keer per maand worden er rondleidingen gegeven. Hierbij ontdek je de indrukwekkende studio’s en zijn geschiedenis. Wees er snel bij, want de tours zijn vaak uitverkocht. Met een groep van tien personen kun je ook een privétour boeken.

Huis van muziek

Deze immense locatie is nu de thuisbasis voor creatieven. Zoals? muzikant Nils Frahm en meer bekende en beginnende artiesten. Onze rondleiding met Christian begint in het donker, wat de sfeer extra bijzonder maakt.

De setting doet denken aan de instrumentale B-kant van Bowie’s Low: mysterieus en melancholisch. Christian start buiten met een schets van de geschiedenis. Funkhaus was zo ontworpen dat medewerkers het terrein nauwelijks hoefden te verlaten. Van kantine tot tandartspraktijk: alles was aanwezig.

waarom een bijzondere plek?

De indrukwekkende Kultursaal Eén van de hoogtepunten is de Kultursaal, een imposante zaal met veel hout. Ooit was dit dé plek voor toespraken en koren, nu wordt de ruimte gebruikt voor intiemere concerten. Maar ook de gangen met vloeren in boenwas en de hoge ramen zijn schitterend. Iconische architectuur, slimme oplossingen, unieke geluidservaring maken Funkhaus zo bijzonder.

 

Verborgen DDR-tech: de mysterieuze klok

Tijdens de stuiten we op een bijzondere klok die in vrijwel elke ruimte hangt. Opvallend zijn de genummerde vakjes onder de wijzerplaat. ‘Wat een simpel uurwerk lijkt, blijkt een verborgen communicatiesysteem voor technici. Vermoedelijk een stukje verborgen DDR-technologie’ vertelt Christian.

Na de val van de Muur is achter deze klokken een weerwar van kabels ontdekt met allerlei speculaties over een mogelijke Stasi-tech als gevolg.

Het productiegebouw: groots en meeslepend. De entree van het productiegebouw van Funkhaus straalt nog altijd grandeur uit. Een wand vol sleutelvakjes verwijst naar de film The Lives of Others (Das Leben der Anderen), die hier deels is opgenomen.

Rondleiding Funkhaus Berlijn

Ontvangsthal met kastjes uit film

Even voor de architectuur freaks: Funkhaus combineert Bauhaus-functionaliteit met socialistisch classicisme. Dat zie je terug in de strakke lijnen, trappen met symetrische pilaren aan beide kanten. Voelt als Sovjet ontmoet de Grieken. Meer uniek erfgoed Berlijn?

 

Funkhaus uniek in Berlijn

Studio 2 Funkhaus

Studio 2: ultieme akoestiek-Op de eerste verdieping betreden we Studio 2, een reusachtige ruimte van 400 m2. Het unieke ‘box-in-a-box’-ontwerp zorgt voor een ongeëvenaarde geluidsisolatie. Bands maken hier opnames, ook wordt de ruimte door artiesten als backstage ruimte gebruikt. Bijzonder is de slimme trapeziumvorm: voor een perfecte akoestiek.

beroemde concertzaal

De kers op de taart van Funkhaus is Studio 1: de grootste speciaal gebouwde opnamestudio ter wereld. Wie hebben hier opgetreden? Beroemdheden als Herbert von Karajan, Sting, Nils Frahm, Aphex Twin en Depeche Mode. Laatstgenoemde nam hier een concert op, dat volledig op YouTube te bekijken is.

Funkhaus muziek hotspot Berlijn

Studio 1

ontmoeting met Nils Frahm

Plots stopt de gids voor een onopvallende studio met een stapel pizzadozen voor de deur. Tot onze verbazing mogen we een kijkje nemen in de werkruimte van? Nils Frahm!n Tussen een wirwar van kabels en analoge apparatuur staat zijn kenmerkende glass harmonica. Nils hebben we niet gezien, maar de ervaring was onvergetelijk en een mooie finale van onze rondleiding.

Concertpodium Berlijn

Kultuursaal

Praktische tips

Eten in Funkhaus stijl? Pizzeria ZOLA en de Milchbar serveren heerlijke pizza’s en gerechten, met een Italiaans geïnspireerde kaart. Overdag is de Miclhbar niet te missen. Het retro-interieur van de Milchbar is tof.

Hoe kom je bij het Funkhaus? Schöneweide ligt iets buiten het centrum, maar is goed bereikbaar met tramlijn 21 vanaf U-Bahnstation Frankfurter Tor. De tram vertrekt elke tien minuten. Deze unieke locatie mag niet ontbreken op je Berlijn-bucketlist. Een tour boeken kan gewoon!  Funkhaus. 

a

Magazine made for you.

Featured:

No posts were found for provided query parameters.

Elsewhere: