![Muziektour wandeling, Berlijn](https://www.reisachtig.com/wp-content/uploads/2025/02/Hansa-Studios-Berlijn.webp)
Volg Bowie, U2, Nick Cave: te voet of fiets langs deze plekken
Volg Bowie, U2, Nick Cave: te voet, of fiets langs deze plekken. Samen met muziekkenner Robbert en stadsgids Jacob maak ik een tijdreis in het Berlijn van Bowie, Nick Cave en U2. Een deep dive in de muziekscene van de jaren ’70 en ‘80. Ook in voor een muziektour in Berlijn? Wandel, of fiets langs plekken waar Bowie zich thuis voelde, of kind aan huis was.
Waarom koos Bowie voor Berlijn?
Eén van de eerste grote artiesten die neerstrijkt in Berlijn is David Bowie. En na hem volgen vele anderen. In 1976 vertrekt David als gevierd rockster vanuit Los Angeles naar Berlijn. Samen met Iggy Pop neemt hij zijn intrek in stadsdeel Schöneberg. Een opmerkelijke zet…
![Huis David Bowie Berlijn Huis David Bowie Berlijn](https://www.reisachtig.com/wp-content/uploads/2025/02/Huis-David-Bowie-Berlijn-300x225.webp)
Links Robbert en Jacob voor huis Bowie, rechts Metropol
Zichzelf heruitvinden
Want? De muur wierp een schaduw over Oost- en West-Berlijn. Mensen kregen zelfs geld toe om naar de stad te verhuizen. Berlijn leek in bijna niets op de creatieve metropool van vandaag. Maar Iggy en David vinden hier juist een plek om zichzelf opnieuw uit te vinden. In een interview over deze tijd in West-Berlijn zegt Iggy Pop:
There was a wall that kept all the assholes out
Huis van Bowie en Iggy Pop
Niet te missen stop tijdens je zelfgemaakte muziektour Berlijn? Het huis waar Iggy en Bowie hebben gewoond. ‘Hauptstrasse 155′ in Schöneberg staat nog altijd overeind. Van de Berlijnse muur achter het wooncomplex is niets meer te zien. Boven de deur prijkt een Bowie gedenksteen. Boodschappen van fans sieren het appartementencomplex. Los daarvan, oogt het appartementenblok zoals ieder andere.
Muziektour must
Zodra de deur openzwaait glippen we achter Jacob aan naar binnen. Binnen in het betegelde portiek bespeuren we iets bijzonders. Deze ziet er nog net zo uit, als op oude foto’s van Bowie. De trap voert naar de eerste verdieping. Maar wat blijkt? Het huis is omgebouwd tot tandartspraktijk. Je begrijpt, het rock’n roll gevoel lijkt ineens verder weg dan ooit.
Café Neues Ufer
Enkele stappen verwijdert van het appartement ligt café Neues Ufer. In Bowie’s Berlijn speelde het nachtleven een belangrijke rol. Neues Ufer was destijds één van de eerste openlijke LGHBTIQ+-kroegen. Bowie was hier een graag geziene gast. Bekijk vooral even de mooie muurschildering en buste van Bowie’s alter ego Aladdin Sane.
Brasserie Paris
Ook zo’n toffe stop met je DIY muziektour te voet Brasserie Paris. Als het wat meer upscale mocht, bezocht Bowie de Paris Bar. Een geruststellend dure brasserie naar Parijs model met bistro stoeltjes en fancy lampjes. Als we de markante ‘patron’ vragen of hij Bowie heeft gekend, steekt hij meteen van wal.
‘Ja… hij werkt al lang in deze zaak en heeft Bowie destijds inderdaad zien komen en gaan.’ Binnen is het een bonte verzameling van herinneringen. Muren zijn bezaaid met kunst. Een lichtbak met de tekst: ‘Stand still and rot’ verlicht de ruimte.
![Paris Bar Berlijn](https://www.reisachtig.com/wp-content/uploads/2025/02/Paris-Bar-Berlijn-300x169.webp)
Pars Bar
We could be heroes
Bowie nam in zijn Berlijn-periode drie platen op: Low, Heroes en Lodger. Van deze drie, is alleen Heroes in Berlijn geschreven en (deels) in de Hansa Studios opgenomen. Leuk feitje: Nadat hij producer Brian Eno met een achtergrondzangeres voor de muur zag zoenen, schreef hij Heroes. Geïnspireerd op ‘een paartje’ dat voor de Wall staat te zoenen….
Hansa Studios Berlijn
Deze studio werd door zijn unieke ligging bij de Muur ook wel Hansa by the Wall genoemd. Na het succes van Heroes nemen veel grote bands hun albums in Hansa op, zoals U2, Depeche Mode en Nick Cave & the Bad Seeds. De topakoestiek en de avontuurlijke sfeer van het toenmalige Berlijn werkte als een magneet. Hansa Studios bezoeken? Dat kan alleen met Berlin music tours.
Nick Cave: van Bad Seeds tot acteur
Net als Bowie vindt ook Nick Cave nieuwe energie in Berlijn wanneer hij naar de stad verhuist. Hij start een nieuwe band (Nick Cave & The Bad Seeds) neemt er drie platen op. Schrijft een boek en speelt en passant ook zichzelf in de film ‘Der Himmel Uber Berlin’ van Wim Wenders.
Potzdamerplatz als filmlocatie
Van het Berlijn van Cave is niet veel meer terug te vinden. Wel is er een stukje ‘Himmel’ te vinden op de potsierlijke Potsdamerplatz. Namelijk Grand Hotel Esplanada: één van de filmlocaties uit Der Himmel. Een mooi stukje van de Kaisersaal als onderdeel van het Sony Center staat nog overeind.
![Filmlocatie Nick Cave Berlijn](https://www.reisachtig.com/wp-content/uploads/2025/02/Hotel-Esplenada-Potzdamerplatz-300x192.webp)
Hotel Esplenada Potzdamerplatz
Meer muzikale tips in Berlijn:
- Bezoek ook het appartement in Kreuzberg waar Nick Cave woonde op Dresdenerstrasse 11 en bekijk de room tour die Cave geeft in de VPRO-documentaire ‘Stranger in a strange land’.
- Ga naar het Olympiastadion (Olympischer Platz 3). De locatie van de Trabant foto shoot met fotograaf Anton Corbijn, de Zooropa Tour en de laatste scène in de videoclip voor One.
- Alles over Bowie en meer muziek? Volg Jacob: @Djeekobdicht op X.
U2 en One: Made in Berlin
Hoe schrijf je (opnieuw) een hit? Dat was de vraag waarmee U2 naar Berlijn vertrok. Na een zegereeks met succesvolle albums en hits stokte de hitmachine. Het voortbestaan van de band hing daarbij aan een zijde draadje. Maar ineens waren daar – in de Meistersaal van de beroemde Hansa Studios – die twee akkoorden. Samen vormden deze de megahit One.
Funkhaus studio
Nieuwe energie vindt je ook terug in het historische Funkhaus. Een gigantisch complex in Bauhaus architectuur aan de Spree aan de rand van de stad. Hier werden in de DDR-tijd alle radio-uitzendingen gemaakt. Nu is het een concertzaal en studiocomplex ineen. Je leest er in mijn blog alles over. Met de fiets is dit een leuk ritje in de zomer. In de winter is de metro beter.
![Funkhaus Saal 1 Funkhaus muziek hotspot Berlijn](https://www.reisachtig.com/wp-content/uploads/2025/01/Funkaus-bezoeken-300x177.jpg)
Funkhaus Studio
Jouw trip Berlijn opluisteren met meer muzikale highlights?
- Migas Listening Bar
In Japan al jaren een fenomeen; listening bars. Een bar met een fenomenale geluidsinstallatie. - Metropol
Historische en bruisend muziektheater. Bekend van grote acts: The Cure, Depeche Mode en Nick Cave. - Rough Trade platenzaak
Platenzaak met instore optredens. Tip: check vooral het vintage vinyl en de sale bakken achter in de winkel.
Eten als een rockster
Dat Berlijn op meer manieren rockt dan alleen muziek bewijst Cookies Cream. Dit vegetarische/vegan restaurant met één Michelin ster bevindt zich een voormalige techno club en serveert geniale gerechten. De bediening is lekker los.
Met een discobol aan het plafond weet je dat je helemaal los kunt. Clärchens Ballhaus serveert Duitse klassiekers en daarmee teutonisch goed eten. Tip: de gefrituurde augurken. Zijn verrassend lekker! Na het diner gaan in Disco Schwoof (boven het restaurant) de voetjes van de vloer.
![Restaurant Berlijn Clärchen's Clärchen's Ballhaus Berlijn](https://www.reisachtig.com/wp-content/uploads/2025/02/Clarchens-Ballhaus-berlin-300x184.webp)
Clärchen’s Ballhaus